Kunnskap om bruk av tang og tare

Høstpizza med havets bacon fra tangpizza-konkurransen

Porsjoner 10
INGREDIENSER

Bunn

    Starter:

    • 300 ml vann
    • 300 g pizzamel - type«00»
    • 5 g tørrgjær
    • 5 g ghonning

    Pizzadeig:

    • 700 ml vann
    • 1250 g pizzamel - type«00»
    • 40 g taresalt med sukkertare-mær

    Pizzasaus

      Hvit saus med trøffeltangsalt og tørket trøffeltang smakes til

      • Crèmefraiche
      • Hvitløkspaste - helt hvitløk bakt i ovn
      • Chilli
      • Sitron
      • Trøffeltangsalt fra Lofoten Seaweed

      Topping

      • Mozzarella
      • Kantarell
      • Parmesan - revet
      • «Bacon» av søl - tørket søl med Liquidsmoke

      Garnityr

      • Granateple og litt god olivenolje.
      FREMGANGSMÅTE
      Bunn
      • Denne pizzadeigen er laget 24 timer før servering, men den kan lages på kortere tid ved å tilsette mer gjær.
      Starter:
      • Bland alle ingrediensene og sett kjølig i 20-24 timer. Rekkefølge: vann, gjær, litt mel, honning og resten av melet.
      Pizzadeig:
      • Bland starteren med vann, mel og salt. Bland godt.
      • Legg deigen på benken og elt til deigen blir fast uten å klebe for mye. La deigen hvile i 15 min (slik at saltet binder seg).
      • Elt deigen igjen i ca. 5 min.
      • La deigen heve i 1 timer. Del deretter opp deigen i porsjoner og la den heve i ytterligere 2 timer.
      Hvit pizzasaus:
      • Bak en hel hvitløk i ovnen (med litt olje) på 200 grader til feddene er myke
      • Bland sammen crème fraiche, bakt hvitløkspaste, sitron og chilli. Smak til med trøffeltangsalt, og pepper.
      Topping:
        Havets bacon:
        • Bland tørket søl med 1-2 ss liquid smoke og 1 ss olje. La det marinere i 10 min. Baconet kan enten stekes i stekepannen på medium varme og brukes som garnityr eller legges rett på pizzaen før steking.
        • Dekorer pizzaen med hvit pizzasaus, mozzarella, kantarell, revet parmesan og havets bacon.
        • Pizzaen stekes på 300 °C (med pizzastein) i 10 minutter.
        Tid: Over 60 min
        Kategori: Hovedrett
        Skriv ut oppskriften
        Legg oppskriften i din samling
        Om tang og tare i denne retten:
        I denne pizzaen har vi erstattet vanlig bordsalt med taresalt fra mær og trøffeltangsalt fra Lofoten Seaweed. I tillegg har vi brukt selvplukket søl og tørket den i ovnen.
        Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene, mer mineraler enn noen annen matvaregruppe og umami gjør retten velsmakende.
        Om tang og tare i mat 
        Om umami
        Kilde: Kristin Sagosen Smeby