Kunnskap om bruk av tang og tare

Hvit pizza med havets ruccola fra tangpizza-konkurransen

Porsjoner 10
INGREDIENSER

Bunn

Starter

  • 300 ml vann
  • 300 g pizzamel type«00»
  • 5 g tørrgjær
  • 5 g honning

Pizzadeig

  • 700 ml vann
  • 1250 g pizzamel type«00»
  • 40 g taresalt med sukkertare-mær

Pizzasaus

  • Hvit saus med trøffeltangsalt og tørket trøffeltang - smakes til
  • Crèmefraiche
  • Hvitløkspaste - helt hvitløk bakt i ovn
  • Chilli
  • Sitron
  • Trøffeltangsalt fra Lofoten Seaweed
  • Tørket trøffeltang fra fjæra

Topping

  • Jarlsberg
  • Selbu-blåmuggost
  • Squash
  • God olivenolje

Garnityr

  • Fersk havsalt - tarmgrønske
FREMGANGSMÅTE
Bunn
  • Denne pizzadeigen er laget 24 timer før servering, men den kan lages på kortere tid ved å tilsette mer gjær.
Starter
  • Bland alle ingrediensene og sett kjølig i 20-24 timer. Rekkefølge: vann, gjær, litt mel, honning og resten av melet.
Pizzadeig
  • Bland starteren med vann, mel og salt. Bland godt.
  • Legg deigen på benken og elt til deigen blir fast uten å klebe for mye. La deigen hvile i 15 min (slik at saltet binder seg).
  • Elt deigen igjen i ca. 5 min.
  • La deigen heve i 1 timer. Del deretter opp deigen i porsjoner og la den heve i ytterligere 2 timer.
Hvit pizzasaus
  • Bak en hel hvitløk i ovnen (med litt olje) på 200 °C til feddene er myke
  • Bland sammen crème fraiche, bakt hvitløkspaste, sitron og chilli. Smak til med trøffeltangsalt, tørket trøffeltang, og pepper.
Topping
  • Dekorer pizzaen med hvit pizzasaus, ost og squash og en god olivenolje.
  • Pizzaen stekes på 300 °C (med pizzastein) i 10 minutter.
Garnityr
  • Pynt pizzaen med fersk havsalt og tarmgrønske.
Tid: Over 60 min
Kategori: Hovedrett
Skriv ut oppskriften
Legg oppskriften i din samling
Om tang og tare i denne retten:
I denne pizzaen har vi erstattet vanlig bordsalt med taresalt fra mær og trøffeltangsalt fra Lofoten Seaweed. I
tillegg har vi brukt selvplukket trøffeltang (tørket), havsalt (fersk) og tarmgrønske (fersk)
Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene, mer mineraler enn noen annen matvaregruppe og umami gjør retten velsmakende.
Om tang og tare i mat 
Om umami
Kilde: Erle og Kristin fra Havgryn studentbedrift