Noriko – eventyrbok og spill om tang og tare

Lek og LÆR OM TANG OG TARE SAMMEN MED NORIKO

En morsom måte å få ny kunnskap på

Bli kjent med det som lever i fjæra sammen med noriko

Det er både eventyrbok, lærerveiledning og spill som gir deg kunnskap om tang og tare på en lettfattet og morsom måte. 

Boken

Noriko er en nysgjerrig liten figur som kjenner til de fleste hemmeligheter om tang og tare og alt det morsomme barna kan leke og lære med i fjæra. Viste du for eksempel at dette kan spises? Eller at du kan telle blærene og finne alderen på blæretang? Boken belyser et helt univers gjennom ulike arter, farger og hva de kan brukes til. Bli med Noriko på eventyret og oppdag denne verdenen. Tang er i skuddet som aldri før. Ikke bare som nyttig mat, men også for klima og det biologiske mangfoldet. 

Eventyrboken «Noriko på eventyr i tangen» tar deg med på spennende oppdagelser og i eventyret lærer du om de ulike tang og tare artene som du selv kan finne i fjæra. Boken er skrevet av Marie Lenngren som også har illustrert algene. Marie er marinbiolog spesialisert på tang og tare. Ting med Tang har oversatt boken som egner seg godt til barnehage og småskoletrinnet, men og voksne lærer mye nytt gjennom boken. 

Ønsker du bok tilsendt send e-post til bjorn@tingmedtang.no
pris kr 169,- + frakt.

Vi ønsker forhandlere av boken, send e-post til bjorn@tingmedtang.no for mer informasjon.

Lærerveiledning

Til eventyrboken er det laget en separat lærerveiledning. Uten forkunnskaper gir denne veilederen deg som lærer (og foreldre) flere ulike aktivitetsforslag som passer utmerket når du vil ha undervisning ute i fjæra sammen med barna. Det er enkle og morsomme oppgaver for barn som kobler seg til eventyrbokens ulike kapitler. Lærerveilederen fungerer selvfølgelig like godt for foreldre / besteforeldre og alle som passer barn og som ønsker hyggelige lesestunder som kan forlenges med aktiviteter i sjøkanten.  

Ønsker du lærerveiledning bestilles det på e-post til bjorn@tingmedtang.no

Spill 

På nettsidene https://tingmedtang.no finner du Noriko sine «For barn» sider. Her kan barn utforske Noriko`s verden og lære enda mer. Du finner quiz oppgaver hvor kunnskapene kan testes og memoryspill hvor gjenkjenning av ulike arter beviser at du har gode kunnskaper. Dette er spennende og utforskende for barna samt en fin kombinasjon av en god bok og den digitale verden som de alle er en del av.  Det vil komme flere spill og oppgaver fremover.  

Her kan du spille og leke

Gode anmeldelser 

Eventyrboken har før utgivelse i Norge blitt lest og vurdert av ulike fagpersoner som har gitt meget gode tilbakemeldinger på boken. Anmeldelsene kan du lese nederst på siden. I Sverige fikk boken høyeste score på anmeldelse og den er allerede å finne på skoler, barnehager og biblioteker.   

Ting med Tang har drevet med kunnskapsformidling om tang og tare i hverdagsmaten i hele Norge siden 2016. Vi opplever en sterkt økende interesse for denne litt ukjente og lite utnyttede råvaren som er så næringsrik. Det er fortsatt «earlybirds» og frilufts interesserte, sankere samt kokker og matentusiaster som vil lære mer om tang og tare, men nå ser vi at de store matprodusentene begynner å ta grep for å berike produktene sine og utvikle nye i en mer bærekraftig og næringsberikende retning. 

Flere har startet opp med taredyrking i Norge og dette vil gi oss mange spennende og næringsrike produkter fremover. Mange er skeptiske til å bruke tang og tare i maten sin og vårt håp er at med mer kunnskap om denne fantastiske ressursen gjøres tilgjengelig allerede fra barnehagetrinnet og videre gjennom skolen, så vil dette være naturlig som mat videre i voksen alder. 

Kunnskapen om havet og tang og tare som matressurs vil også gi barn og voksne en helt annen respekt for havet som videre stopper forsøpling og forurensning av dette matfatet som vi vil være avhengig av fremover. Dette var bakgrunnen for at vi valgte å oversette og utgi boken på norsk. Vi håper du blir fornøyd med boken og kan glede deg med at det er allerede påstartet en ny bok som tar deg videre inn i havets univers.     

Dette sier fagpersonene

Skattejakt

«Med Noriko i sekken er det om mulig enda mer spennende å gå i fjæra -på skattejakt blant tang, tare og andre finurlige vekster.

‘Hva var det Noriko kalte Havfrue-hår? Hvilke arter har bobler?’ Plutselig har de lekende lett lært navn på mange av dem, og Noriko’s bingo-brett og andre leker driver interessen videre.

Både veiledning og forslag til aktiviteter gjør det lett for oss voksne å legge til rette for morsom og lærerik lek i fjæra. Helt supert materiale!»

L.K.O.
Mamma og taredyrker

Lettlest

Boken er lettlest og på ett språk som er lett å forstå for de små og barn med svake norskkunnskaper. Det er svært få begreper som må forklares iløpet av lesingen.
Boken er skrevet på en utfyllende, leken og barnslig måte som samtidig er lærerik. Jeg ser frem til å kunne bruke denne boken i videre undervisning i naturfag og mat og helse. Dette er ett suverent læreverk som går i tråd med opplæringen og bærekraftig utvikling. Vil anbefale alle skoler med tilknytning til det maritime miljøet å bruke denne boken i sin undervisning på barneskolen.

I. N.
Grunnskolelærer

inviterer barn inn i det fantastiske universet

De fleste kjenner til livet i regnskogen, på savannen eller i urskogen, men hva vet vi egentlig om skogene som befinner seg under vann?  Noriko-universet tilbyr et dypdykk inn i en verden få kan noe om, og det er på tide. Kunnskap og kjennskap til tang og tare var en gang mer vanlig, også i Norge.

Med vår tids miljø- og klimautfordringer er det viktig at vi henter det frem igjen. Det er imidlertid ikke alltid lett å finne god og kortfattet informasjon, i allefall ikke rettet mot barn. Boken om Noriko er derfor et velkomment tilskudd for oss som jobber med formidling av natur og miljø til barn. ‘Noriko på eventyr i tangen’ inviterer barn inn i det fantastiske universet som befinner seg under havoverflaten og i fjæra, og det skal mye til å ikke bli smittet av det engasjementet forfatteren viser.

Skaperne av Noriko gjør også et pedagogisk sjakktrekk ved å inkludere oppgaver, leker og kreativitet på nettsiden sin. De fleste aktivitetene er også mulig å gjennomføre utendørs. Noriko-universet passer utmerket for Miljøagenter, og andre som ønsker å formidle hvor smakfullt, viktig og eventyrlig tang og tare er. Dette kommer vi til å bruke mye!

M. B. E.
Voksenkontakt i Miljøagentene

Barna vil elske dette

Et artig konsept – med mye læring

Hele konseptet med Noriko-boka, lærerveiledningen og spillene er godt lagt opp. De mellomste og de største barna i barnehagen vil elske dette, kan godt hende boka fenger de små også, som høytlesning og bildevisning fra boka.

Høytlesning fra boka «Noriko på eventyr i tangen», vil barna synes er gøy, den har gode beskrivelser og fine forklaringer om hvordan tangen ser ut, hva den heter og hva den kan brukes til. Det brukes bilder og ord, som barn synes er artig, og det er viktig hvis man skal holde interessen oppe over tid. Lærerveiledningen er god, den gir utfyllende og god forklaring på hvordan konseptet kan brukes, både boka som høytlesning, hvordan en tur til stranda for innsanking kan gjennomføres og hva man kan gjøre innendørs med tangen. Her får man brukt sansene ved å ta på, smake på, lukte på, lete etter, lytte og lære. Matematikk for man inn blant annet ved å regne ut alder på tangen, i tillegg lærer barna om miljøet og hva vi kan bruke naturressursene våre til. Dette er noe som opptar barn og voksne i alle barnehager.

Spillene er topp, særlig spill som Memory er alltid et populært spill i en barnehage.

H. F.
Pedagogisk medarbeider, barnehage

god som oppslagsverk når vi har uteskole.

Jeg synes boka er tiltalende og har fin forside. Den har også fine bilder. Den kan nok ikke leses fra perm til perm, men vil være god som oppslagsverk når vi har uteskole. Jeg ville også ha gitt tekster i hjemmelekse som forberedelse til uteskole.

Nettsidene er lette å ta seg frem i. de kan bidra til at det skjer læring.

Nettspill er alltid motiverende. Det jeg kan si og vet er at Kahoot alltid er en slager i klasserommet. Nå har de fleste skoler god tilgang på digitale hjelpemidler.

H.O.
Rektor/ virksomhetsleder

Dette er helt klart noe vi kan spille videre på.

Jeg synes det var en veldig spennende bok og et morsomt tema som jeg er sikker på at de eldste i barna i barnehagen kommer til å like.

Det var mange flere tang sorter enn jeg hadde trodd. Noriko var flink til å fortelle om hva som fantes i tangen og hva den kunne brukes til på en spennende måte.

Dette er helt klart noe vi kan spille videre på. Vi ønsker å kontakte dere i august for et lite samarbeid. Det er alltid spennende å se hvordan ungene tar temaet og vi håper at dette kan bli et lite prosjekt som vi kan jobbe med utover høsten.

A-C.L.
Barne- og ungdomsarbeider