om jod i tang og tare
Tang og tare er kilde til jod
I Norge i dag er det generelt mangel på jod i befolkingen. Til å utbedre dette kan tang og tare brukes som kilde, men det er store ulikheter av jod innhold i de ulike tang og tare artene og må brukes deretter.
Det er like uheldig å få i seg for mye jod som for lite jod.
De som har problem med skjoldbruskkjertelen bør kontakte fastlegen for å avklare om de skal i seg mye eller lite jod.
Bilde under viser at det er spesielt tareartene sukkertare og fingertare som inneholder mye jod. Skal disse benyttes i store mengder kan det anbefales koking/blansjering (beskrevet i Nofima sin forskningsrapport) for å redusere jod mengde.
Les mer om jod i tang og tare i Sunnhetsbladets sin artikkel
Se næringsinnhold i tang og tare arter i Havforskningsinstituttet Sjømatdata
Les NRK artikkelen «Meiner det ikkje er nokon fare med tare: – Kan erstatte salt»
Kilde Sunnhetsbladet
Kilde Matportalen
Kilde Nofima