Blæretang
(Fucus Vesiculosus)
KJENNETEGN
- Har midtribbe, er olivengrønn og har parvise blærer, en på hver side av midtribben, men kan mangle disse. Det er ovale fruktlegemer som ofte er spisse og todelte. De nye skuddene ytterst benyttes. Alle tangarter vokser som en blomst hvor det nyeste er ytterst.
HVOR OG NÅR
- Vokser øverst i fjæra langs hele norskekysten. Vekstperiode og best å høste om våren, men tuppene kan også plukkes resten av året når de ser friske ut. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.
BRUKSOMRÅDER
- Egner seg veldig godt til sylting både skuddene og blærene. Brunalgene kan i stor grad brukes om hverandre. Kan brukes både fersk og tørket. Tørket tang kan legges i bløt i vann i ca. 10 minutter, da får den konsistens som fersk igjen. Som dryss og krydder er den fin tørket, kan erstatte salt og er en smaksforsterker. Fin til kraft spesielt som tørket, da det ikke kreves så store menger som fersk. Legg brunalgene i marinade får å få smakstilsetninger. Kan brukes i alle typer matretter.
NÆRINGSTOFFER
- Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no