Kunnskap om bruk av tang og tare

Butare

(Alaria esculenta)

KJENNETEGN

  • Kalles også Vingetang. Har kraftig midtribbe med langt enkeltblad inntil 20-30 cm bred og flere meter lang. Selve vingene er fjærtynne og disse blir ofte slitt og frynsete utover i sesongen. Fargen er brun til gul / grønn og får en flott grønnfarge når den tørkes. Har små blader nærme festet. Det er det midtre feltet som benyttes, det som er ytterst og slitt klippes bort, partiet nærmest feste skal stå igjen for gjenvekst. Alle tare arter vokser som et hårstrå med det det nyeste nærmest feste.

HVOR OG NÅR

  • Vokser som oftest et par meter ned, men kan sankes med gummistøvler der fjæra er stor. Butare vokser fra Agder og lang hele norskekysten, den vokser ikke i Oslofjorden. Vekstperiode og best å høste om våren. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp. 

BRUKSOMRÅDER

  • Den tynne konsistensen gjør at butaren er spesielt godt egnet til å pakke inn annen mat med, eksempelvis som vårrull. Den er også spesielt godt egnet til å legge i marinade og spise som salat. Den harde midtribben kan brukes som smaksforsteker og dekor i oljeflasker. Brunalgene kan i stor grad brukes om hverandre. Kan brukes både fersk og tørket. Tørket tare kan legges i bløt i vann i ca. 10 minutter, da får den konsistens som fersk igjen. Som dryss og krydder er den fin tørket, kan erstatte salt og er en smaksforsterker. Fin til kraft spesielt som tørket, da det må til så store menger som fersk. Kan brukes i alle typer matretter.

NÆRINGSSTOFFER

  • Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no