OM JOD I TANG OG TARE

Det er like uheldig å ha for lite jod som for mye jod.

Anbefalt daglig inntak av jod er minimum 150 mikrogram og maksimum 600 mikrogram.

Bilde viser anbefalt minimum og maksimumsnivå for daglig jod inntak av tørket sukkertare.

Tørket sukkertare

I Norge i dag er det generelt mer mangel på jod enn det motsatte.

Brunalgene med tang og tare har mye jod i seg, aller mest jod er det i fingertare og sukkertare.

Steking og koking/forvelling/blanchering/fermentering senker næringsinnholdet av jod i tang og tare.

Det beste for næringsopptaket av tang og tare er å spise små mengder jevnlig.

Personer med stoffskifteproblemer bør ta kontakt med lege før de spiser tang og tare. Mattilsynet anbefaler gravide og ammende ikke å spise tang og tare før mer forskning er på plass slik Havforskningsinstituttet har anbefalt. 

Kilde Havforskningsinstituttet