Kunnskap om bruk av tang og tare

Sukkertare

(Saccharina latissima)

KJENNETEGN

  • Kalles også Kombu royale og Sugar Kelp.
    Kjennetegnes med kort stilk og videre blad uten midtribbe. Lengde opp til 3 meter og mer. Selve bladet ligner krokodilleskinn og er noe tykkere på midten en langs kantene. Vokser nedenfra i overgang stilk til blad. Fjorårets blad i tuppen er ofte frynsete og slitt med mye tilvekster på og denne delen klippes vekk. Finnes langs hele kysten i skjermet farvann

HVOR OG NÅR

  • En brunalge art som finnes langs hele norskekysten. Vekstperiode er tidlig vår og beste sanke periode er vår / forsommer, men kan sankes hele året. Ingen andre arter ligner Sukkertare. Ved sanking benyttes friske fine blader og evt. groer / tilvekster renses best vekk samtidig med sanking. Feste samt nedre del av blad bør stå igjen for å sikre ny vekst.  Skyll godt i sjøvann. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.   

BRUKSOMRÅDER

  • Dette er en næringsrik brunalge som kan benyttes både fersk eller tørket. Ved tørking kan den få et hvitt belegg som er sukker som smaker godt og skal være med i maten. Stilken og første del av bladet brukes ikke og bør stå for videre vekst. Sukkertare kan benyttes fersk (blanchert) som innpakking av fiskestykker eller annet på grill eller i ovn. Kan og tørkes og knuses for å lage tangkrydder. Kan spises rå / fersk (blanchert blir den lysegrønn) og egner seg også som fint tilbehør og dekor direkte på matfatet. Sukkertare benyttes også for å koke kraft som basis for andre retter. Sukkertare kan oppbevares kaldt og mørkt (inntil ca. 4 timer) før den brukes i matlaging. Dersom den lukter dårlig, skal den ikke brukes. Restemat som inneholder tang kan forringes raskere. Sukkertare er en av artene med høyt jod innhold.

NÆRINGSSTOFFER

  • Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no