Kunnskap om bruk av tang og tare

Behandling

All tang og tare (macroalger) som skal benyttes i matlaging bør behandles raskt. Så lenge du er ved sjøen kan nettet du sanker i oppbevares i sjøvannet. Etter det kan du oppbevare den fuktig i kjøleskap, men ikke særlig mer enn 4 timer. Lukter den dårlig skal den ikke benyttes. Tang og tare kan benyttes fersk, tørket, kokt, stekt, fryst, fermentert og syltet.

Rensing

Den første behandlingen kan med fordel foretas allerede i sjøkanten ved at tilvekster / groer og annet vaskes av og at algen deretter skylles godt i sjøvann. Vask aldri tangen i ferskvann. Bruk kun frisk tang og tare og tenk som om det er salat – Det som ikke ser fint ut fjernes. Videre behandling vil være finrensing som kan gjøres på kjøkken før du enten setter det du har sanket til tørking eller oppbevarer det kjølig og mørkt eller fryses

Tørking

Tørking gir flere års holdbarhet. Det er viktig at tang og tare er helt tørr før den pakkes ned og lagres tørt i poser eller glass. Farge beholdes best ved lagring mørkt. Tare som er stor kan henges til tørk på vanlig stativ og tang som er mindre tørker fint når du legger det på ett nett.

Konservering

Tang og tare kan også fryses, fermenteres og syltes. Enkelte arter som f.eks. havsalat er fin å fryse ned direkte når den er fersk og våt. Legg den lagvis med matpapir imellom. Sylting er godt egnet for blæretang og sagtang.