Kunnskap om bruk av tang og tare

Tarmgrønske

(Enteromorpha)

KJENNETEGN

  • Kalles også Havfruens hår. Vokser oftest i pytter på svaberg, men vokser og direkte på andre arter øverst i fjæra. Trives best i mer næringsrikt vann og høyde varierer fra 10- 40 cm. Selve algen er tynne rør. (kan forveksles med andre mer moselignende arter). Dette er en grønnalge i slekt med Havsalat. 

HVOR OG NÅR

  • En grønnalge art som finnes langs hele norskekysten og store deler av verden. Vekstperiode er vår/sommer og beste sanke periode er sommer, men kan sankes hele året. Ved sanking i pytter på svaberg bør den sankes forsiktig i et finmasket nett for å unngå at finkornet sand fra pytten kommer inn i rørene. Skyll hele sankenettet godt i sjøvann og tørk den på f.eks. myggnetting eller i tørker. Sankes i pytter nærmest sjøen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp. 

BRUKSOMRÅDER

  • Dette er en grønnalge som benyttes tørket / knust og fargen er sterk lysegrønn. Fargen bevares best ved oppbevaring mørkt. Egner seg veldig godt som krydder og blandes ofte med f.eks. nyperoseblader (se Furikake krydder). Tarmgrønske smaker og lukter mye. Dersom den lukter dårlig etter tørking skal den ikke brukes. Som krydder egner tarmgrønske seg godt til fiskeretter og passer godt på ulike purè er, i mos og i tangsmør. Gir fin smak og lukt. Brukes og som dryss på poteter og ris / pasta. 

NÆRINGSTOFFER:

  • Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no 
    Kilder: Havforskningsinstituttet