Kunnskap om bruk av tang og tare

30% pizza fra havet

Av kokk Kanyen Allen Lloyd
Porsjoner 1 pizza
INGREDIENSER

Bunn:

  • 415 g mel + litt ekstra for å strø på toppen
  • 5 g salt
  • 15 g algebiomasse
  • 270 g vann
  • 1 g tørrgjær
  • Olivenolje for å olje deigen

Saus:

  • 1 Sjøpølse renset og fryst
  • Saften fra en halv sitron
  • 300 g Crème Fraîche
  • Klype havsalt

Topping:

  • 300 g Tunikatkjøttdeig
  • 2 stk fersk Bøffel Mozzarella
FREMGANGSMÅTE
  • Miks mel, biomasse og salt i en medium stor bolle
  • Bruk et digitalt termometer til å tilpasse springvannet til 18 °C. Ha vann i en bolle og tilsett gjær. Rør forsiktig sammen.
  • Lag et hull i midten av melblandingen. Hell i vannet med gjær.
  • Bruk en tresleiv og mix ingrediensene til du har en røff deig.
  • Ha deigen i en kjøkkenmaskin utstyrt med deigkrok, og sett den på medium hastighet for syv og et halvt minutt, eller til deigen har blitt fast og lett slipper bollen.
  • Strø mel på et bakebord, velt deigen over på bordet og form til en ball.
  • La deigen heve/fermentere for 5-8 timer (til dobbelstørrelse) i en tildekket bolle. NB: temperaturen bør vare ca 18 °C i rommet.
  • Bruk en vekt til å dele deigen inn i 230 g porsjoner. Form hver porsjon til en ball. Bruk hendene til å dekke hver ball med litt olivenolje. (Dette hjelper deigen med å beholde fuktigheten mens den hviler)
  • Sett deigen i kjøleskapet uten tildekning, og la den nedkjøle seg i 10-30 min. Legg i en lufttett beholder og la den kaldheve over natta.
  • Neste dag: Sett ut deigen i et varmt rom ca. 20 min før baking for å gjøre den klar.
  • Mens du venter på deigen lager du sausen. Ta sjøpølsen ut av fryseren, og del opp i små biter. Tilsett sitron juice, litt salt og vent 5 min før du blander det sammen med Crème Fraîche.
    Tangpizza 30 prosent fra havet ingredienser
  • Form pizzadeigen med hendene. Hver bunn burde være ca 35-40 cm i diameter.
  • Ta på saus, men la endene være udekket. Fordel tunikatkjøttdeig i små biter (ca 100 g til hver pizza) .
  • Topp med skiver av bøffel mozzarella og tørket søl som fuktes før den legges på sammen med fersk tarmgrønske
  • Bak på 300 °C, helst på pizzastein i grillen for 8-10 min.
  • Brukes tørket tarmgrønske legges den på etter steking 
Del opp og server.
Tid: Over 60 min
Kategori: Hovedrett
Skriv ut oppskriften
Legg oppskriften i din samling
Om tang og tare i denne retten:

Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene, mer mineraler enn noen annen matvaregruppe og umami gjør retten velsmakende.

Her noen råd om Sanking av tang

Om tang og tare i mat 

Om umami

Denne pizzaen er laget på bestilling fra Forskningsrådet i forbindelse med Forskningsdagene 2022.

Se filmen her > 

Kilde: Kokk Kanyen Allen Lloyd