Kunnskap om bruk av tang og tare

Havsalat

(Ulva lactusa)

KJENNETEGN

  • Ligner vanlig grønn salat og har sterk grønn farge. Bladene vokser fra ganske små og opptil 20 cm store i fjæresonen. Havsalaten er en grønnalge i slekt med tarmgrønske. 

HVOR OG NÅR

  • En grønnalge art som finnes langs hele norskekysten. Noe mindre forekomster i lange fjordarmer. Vekstperiode er vår/sommer og beste sanke periode er sommer, men kan sankes hele året. Det er ingen andre arter som ligner. Ved sanking benyttes friske fine blader og evt. groer / tilvekster renses best vekk samtidig med sanking. Skyll godt i sjøvann. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.   

BRUKSOMRÅDER

  • Dette er en grønnalge som benyttes best fersk. Direkte nedfrysing i en boks egner seg godt med mat papir mellom salatbladene. Kan tørkes og knuses, men mister da ofte den fine lysegrønne fargen. Egner seg veldig godt direkte i alle typer salater og gir en fin sjøsmak. Kan spises rå / fersk og brukes som pynt og tilbehør direkte på matfatet. Kan oppbevares kaldt og mørkt (inntil ca. 4 timer) før den brukes i matlaging. Dersom den lukter dårlig skal den ikke brukes. Restemat som inneholder tang kan forringes raskere. 

NÆRINGSTOFFER:

  • Havsalat inneholder jern og proteiner. Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje)Næringsverdiene avhenger av høstetid og vannkvalitet / geografi. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no  

MATOPPSKRIFTER MED HAVSALAT