Kunnskap om bruk av tang og tare

MARTAUM / ÅLETANG

(Chorda filum)

KJENNETEGN

  • Martaum er en brunalge som er vanlig langs norskekysten. Den danner lange, runde, noen millimeter tykke hule tråder. De hule u-grenete trådene er ca. 5 mm tykke og står opp i vannet og legger seg horisontalt langs overflaten. Martaum vokser fra 1-5 meters dyp og kan bli inntil 4 meter lang. Den vokser også langt inn i brakkvannsområder. Kan forveksles med arten Lodnetaum som tilhører en annen slekt, men denne arten har hår i hele sin lengde bortsett fra et kort parti nederst mot feste.

HVOR OG NÅR

  • Martaum er en typisk sommeralge vokser på stein og skjell på beskyttede steder langs hele kysten. Martaumen er ettårig. Nye alger vokser opp om våren og gjennom sommeren. Den brytes ned i løpet av høsten og vinteren. Arten kalles også åletang, snelletang og skomakertang. 

BRUKSOMRÅDER

  • Egner seg veldig godt å spise rå som tilbehør til ulik mat, men også som snacks. Du kan tvinne og tørke den og lage «saltpinner» eller bruke den rå som spagetti. Smaker ganske salt, men har en fin konsistens. Som det snøret denne arten er kan den brukes til å knyte sammen wraps og grillmat for å skape spennende retter.

NÆRINGSTOFFER

  • Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert, og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter.

MATOPPSKRIFTER MED MARTAUM