Krusflik

(Chondrus crispus)

KJENNETEGN

  • Kalles også Irish moss og Charrageen moss. Dette er en rødalge som kjennetegnes med kort stilk og forgreninger av krusete flate blader / grener. Rødlig til svak grønnfarget. Størrelse fra 2 cm til ca. 15 cm. Vokser fra toppen og nye skudd brukes. Vokser ofte på sten bunn. Tuppene kan bli hvite ved sterkt sollys eller i frost. Noe av algen bør stå igjen for videre vekst. Finnes langs hele kysten i fjæresonen på grunt vann

HVOR OG NÅR

  • En rødalge art som finnes langs hele norskekysten.  Vekstperiode er sen vår og beste sanke periode er sommer, men kan sankes hele året. Kan forveksles med arten vorteflik som stort sett har de samme egenskapene som krusflik. Ved sanking benyttes friske fine blader og evt. groer / tilvekster renses best vekk samtidig med sanking. Feste samt noe av algen bør stå igjen for å sikre ny vekst.  Skyll godt i sjøvann. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.   

BRUKSOMRÅDER

  • Krusflik benyttes mye i matlaging og særlig i supper og sauser eller retter hvor det ønskes en noe mer kremet konsistens på basen så kokes kraft av krusflik. Det må brukes en god mengde krusflik for å oppnå kremet konsistens på vannet du skal benytte til f.eks. suppe eller saus. Fin å koke i vannet før du skal bruke det i risotto. Dette er en rødalge som benyttes best fersk, men også tørket.. Krusflik kan oppbevares kaldt og mørkt (inntil ca. 4 timer) før den brukes i matlaging. Dersom den lukter dårlig, skal den ikke brukes. Restemat som inneholder tang, kan forringes raskere.

NÆRINGSSTOFFER

  • Krusflik inneholder vitamin A. Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no