Kunnskap om bruk av tang og tare

Krusflik

(Chondrus crispus)

KJENNETEGN

  • Kalles også Irish moss og Charrageen moss. Dette er en rødalge som kjennetegnes med kort stilk og forgreninger av krusete flate blader / grener. Rødlig til svak grønnfarget. Størrelse fra 2 cm til ca. 15 cm. Vokser fra toppen og nye skudd brukes. Vokser ofte på sten bunn. Tuppene kan bli hvite ved sterkt sollys eller i frost. Noe av algen bør stå igjen for videre vekst. Finnes langs hele kysten i fjæresonen på grunt vann

HVOR OG NÅR

  • En rødalge art som finnes langs hele norskekysten.  Vekstperiode er sen vår og beste sanke periode er sommer, men kan sankes hele året. Kan forveksles med arten vorteflik som stort sett har de samme egenskapene som krusflik. Ved sanking benyttes friske fine blader og evt. groer / tilvekster renses best vekk samtidig med sanking. Feste samt noe av algen bør stå igjen for å sikre ny vekst.  Skyll godt i sjøvann. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.   

BRUKSOMRÅDER

  • Krusflik er fin å bruke til fortykning av kalde matretter og som erstatning for gelatin. La like deler krusflik og vann koke i en time. Sil av tangen og sett vesken til avkjøling til den blir stiv, det tar et par timer.
    Geleen kan fryses ned og benyttes senere.
    Krusflik kan også brukes for å klarne øl og andre drikker.
    Ellers egner den ser fint som pynt gjerne i små biter.

NÆRINGSSTOFFER

  • Krusflik inneholder vitamin A. Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no