Kunnskap om bruk av tang og tare

Fingertare

(Laminaria digitata)

RAPPORT publisert 8.12.20 

KJENNETEGN

  • Kalles også Kombu og Oar weed. Kjennetegnes med stilk og opp til 2,5 meter lange flate glatte blader som deler seg opp som fingre. Vokser nedenfra i overgang stilk til blad. Finnes langs hele kysten i grensen mellom fjæresonen og sjøsonen.

HVOR OG NÅR

  • En brunalge art som finnes langs hele norskekysten. Vekstperiode er tidlig vår og beste sanke periode er vår / forsommer, men kan sankes hele året. Stortare er en art som ligner, men den er adskillig større og har et blad etter stilken samt endel lengre og tykkere blader. Ved sanking benyttes friske fine blader og evt. groer / tilvekster renses best vekk samtidig med sanking. Skyll godt i sjøvann. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.   

BRUKSOMRÅDER

  • Dette er en næringsrik brunalge som kan benyttes både fersk eller tørket. Stilken og første del av bladet brukes ikke og bør stå for videre vekst. Fingertare kan f.eks. tørkes og knuses for å lage tangkrydder. Kan spises rå / fersk (blanchert) og egner seg også som fint tilbehør og dekor direkte på matfatet. God som chips når bladene klippes i passe store biter og freses raskt i godt varmet olje og tilsettes pepper eller annet krydder. Fingertare benyttes også for å koke av kraft som basis for andre retter. Fingertare kan oppbevares kaldt og mørkt (inntil ca. 4 timer) før den brukes i matlaging. Dersom den lukter dårlig, skal den ikke brukes. Restemat som inneholder tang kan forringes raskere.

NÆRINGSSTOFFER

  • Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no

MATOPPSKRIFTER MED BLÆRETANG