Søl
(Palmaria palmata)
KJENNETEGN
- Kalles også Dulse. Dette er en rødalge som kjennetegnes med kort stilk og blader som en blomst. Rødlig purpurfargede blader og ingen midtribbe. Størrelse på bladene er fra 5 cm til ca. 20 cm. Det er bladene som benyttes i mat. Vokser ofte på andre alger som på stilken av stortare og f.eks. blåskjell. Vokser fra basis av bladet og hele algen kan brukes, men noe bør stå igjen for videre vekst. Finnes langs hele kysten i fjæresonen, utsatt farvann.
HVOR OG NÅR
- En rødalge art som finnes langs hele norskekysten. Hyppigere nordover og mindre på østlandet Vekstperiode er tidlig vår og beste sanke periode er vår / forsommer, men kan sankes hele året. Ingen andre arter ligner Søl. Ved sanking benyttes friske fine blader og evt. groer / tilvekster renses best vekk samtidig med sanking. Feste samt noe av algen bør stå igjen for å sikre ny vekst. Skyll godt i sjøvann. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.
BRUKSOMRÅDER
- Dette er en næringsrik og ettertraktet rødalge som best benyttes tørket. Ved tørking vil den ofte få et hvitt belegg på bladene som er søtlig på smak og som skal være med i maten. Søl
kan brukes i mange retter og er rik på smak. Har en litt nøtteaktig smak og brukes ofte i desserter og bakst, men egner også godt i eggeretter eller som erstatning for bacon på pizza. Kan tørkes først og f.eks. fuktes igjen lett rett før den legges på mat. Fin purpur farge som gir retten delikat utseende. Fuktes den med presset lime får du en sterk farge. Kan og tørkes og knuses for å lage tangkrydder. Kan spises / tygges rå eller tørket som snack. Søl kan oppbevares kaldt og mørkt (inntil ca. 4 timer) før den brukes i matlaging. Dersom den
lukter dårlig, skal den ikke brukes. Restemat som inneholder tang, kan forringes raskere.
NÆRINGSSTOFFER
- Inneholder protein, fett og vitamin A. Søl ble benyttet i matlaging allerede av vikingene på grunn av høyt næringsinnhold. Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje). Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no