Kunnskap om bruk av tang og tare

Trøffeltang/Grisetangdokke

(Vertebrata lanosa)

KJENNETEGN

  • Vokser som en parasitt og kun på selve grisetangen, aldri på andre arter. Sees som «hårete» klaser på 3-7 cm. Den skiller seg fra andre tangdokker ved at den blir nesten tørr straks man rister litt på den og man aner trøffelsmaken selv med sjøvann på. Dette er en rødalge art som egner seg godt tørket som krydder og har en karakteristisk trøffelsmak. (Betegnes som havets trøffel) 

HVOR OG NÅR

  • Vokser kun på grisetang og kan finnes langs hele norskekysten, men større forekomster i vest og nordover. Vekstperiode er sommer og beste sanke periode er høst (september), men kan sankes hele året. Det finnes mange ulike tangdokker som lett kan forveksles, men denne smaker trøffel allerede våt og vokser kun på grisetang. Sankes i fjæresonen hvor den har god gjennomstrømning og ikke nær områder med forurensede utslipp.  

BRUKSOMRÅDER

  • Dette er en rødalge som benyttes tørket og fargen kan være nesten sort. Tørk den godt f.eks. i ovn eller tørker ved maks 60 grader. Skal enkelt kunne knuses f.eks. over en hvit duk for deretter å ta finrensingen som er selve pirkearbeidet. Oppbevares så i rengjorte og tette glass. Det som ikke enkelt knuses er enten ikke tørt eller deler du skal fjerne. Egner seg godt til alle typer fiskeretter, på ulike pureer, mos samt i sauser med ellers lite smak og som dryss på poteter, ris og gir en god trøffelsmak. Tørk og knus klasene, men fjern alle deler av stilken fra grisetangen og hver svært nøye med finrensingen. 

NÆRINGSTOFFER

  • Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje) Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no