Forskningsdagene 2022 har hav som tema

Forskningsrådets administrerende direktør forteller hvorfor

Bruke ressurser fra havet mer bærekraftig

De siste årene har vi virkelig begynt å forstå hvor sentral rolle havet spiller i alt fra klimaendringer, til produksjon av mat, energiproduksjon og som transportåre. Samtidig ser vi at havet utsettes for stort press og at mye av livet i havet nå endres som følge av dette. Det haster med å øke kunnskapen for å ta vare på og forvalte vår største fornybare ressurs, sier  administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

Årets tema for Forskningsdagene 21. september til 2. oktober sammenfaller godt med FNs havforskningstiår. Det er viktig å forstå havet for å kunne bruke ressursene knyttet til havet på en mer bærekraftig måte.
Selv om mye er ukjent når det gjelder havet, så er det også utrolig mye vi vet og kjenner til – og norske forskere er blant de beste på hav i verden. Havet har alltid vært viktig for Norge, og det blir ikke mindre viktig fremover. Derfor har vi valgt hav som tema for Forskningsdagene, sier Mari Sundli Tveit.

Så kan man redde verden med en frossenpizza fra havet?

21. september til 2. oktober arrangeres Forskningsdagene rundt om i Norge, og årets tema er hav. I den forbindelse har vi gitt en kokk og en biolog en skikkelig utfordring: Er det mulig å lage en frossenpizza som kun består av råvarer fra havet?

Ja og nei. Frossenpizzaen alene kan ikke redde verden, men hvis vi klarer å endre matvanene litt, kan det ha mye å si. I dag spiser vi faktisk mer tang enn de fleste er klar over. Blant annet finner du tang som tilsetningsstoff i softis, tannkrem, sjokolademousse og mye mer. Men mulighetene stopper ikke der…
Les mer om hvorfor Tang & Tare Special ble laget. Åpningsfilmen til Forskningsdagene 2022 som vi i Ting med Tang er med i.

Les mer om hva administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit sier om hvorfor hav er valgt som tema på Forskningsdagene 2022.

Samarbeidspartnere
Tangpizza-konkurranse