Undervisning

Lær om Tang og tare
på Uteskole eller inne

Vi har opplegg som passer for alle aldere og ulike behov

Lær om bærekraftig sanking på uteskole

Å lære om bærekraftig sanking av en fornybar ressurs er mer aktuelt enn noen gang.

Har du spørsmål ta kontakt med Bjorn@tingmedtang.no 

For lærere

Lærere kan komme på oppsatte kurs eller vi lager opp egne opplegg for grupper.
Kurs og kunnskap om tang og tare er veldig godt egnet til uteskole. Vi har mange ulike virkemidler som kan benyttes i undervisningen. På nettsidene våre tingmedtang.no er det laget mye stoff som kan brukes både ute og inne, på vår tangweb er det tangkart, opplæring om de ulike artene, sanking, behandling og masse oppskrifter.

Vi skreddersyr etter dine ønsker

 • Uteskole
 • For lærere og elever
 • Opplæringsverktøy

Det mest relevante av forsknings rapporter ligger på siden Kilder.

På nettsidene våre under overskriften for barn finner du spill, lek og lær. Her er det mange fine spill som barna kan bruke for å lære om tang og tare på en morsom måte. På kurs hos oss blir dere trygge på den lite utnyttede ressursen som tang og tare er og vil kunne utnytte nettsidene optimalt i undervisning både som uteskole og inne.

 • Morsomme og lærerike spill for barn
 • Kombiner læringen med eventyrlesing og uteskole
 • Lærerveiledning til eventyrboken med flotte oppgaver for barna
 • Enkle matretter for barna på stranden med tang og tare

Ta kontakt med Bjorn@tingmedtang.no for nærmere informasjon

VGS blått natur bruk og restaurant- og matfag

Tang og tare er i skuddet som aldri før og elever innen naturbruk samt restaurant -og matfag vil i sitt yrke garantert få spørsmål om denne råvaren. Det er spennende for elevene å delta på en uteskole kombinert med en teoridel inne slik at de blir trygge på denne råvaren. Det gir tillit og trygghet for kundene når kokker og servitører på en restaurant har ervervet seg kunnskap som de kan snakke om utover å fortelle at det er «garnityr» eller til pynt når kunden undrer på hva tang og tare tilfører matretten.

 • Uteskole (og inne) for elever og lærere
 • Fremtidsrettet mat
 • Bærekraftig råvare fra havet

Stadig flere serveringssteder tar i bruk tang og tare i sine retter da denne råvaren både løfter smaken på andre ingredienser samt at den tilfører retten en rekke vitaminer, mineraler og andre nødvendige næringsstoffer.

Her er det viktig med kunnskap om hvilke tang og tare arter som egner seg best til akkurat denne matretten, enten det er en forrett, hovedrett eller en dessert. Vi tilbyr en unik kombinasjon av uteskole og undervisning inne slik at både elever og lærere blir trygge på dette feltet.

For VGS Blått Naturbruk er kunnskap om tang og tare uvurderlig. Fremtidens matfat vil bestå av langt mer råvarer fra havet og ikke minst vil havbruk bli et like mye brukt ord som landbruk. En praktisk uteskole dag kombinert med teori setter elever og lærere i stand til å forstå hvilken fantastisk ressurs tang og tare er.

De store mat produsentene engasjerer seg nå i havbruk og ser et stort fremtidspotensiale i dyrking av tang og tare for å berike produktene de produserer. Interessen for bærekraftige og næringsrike råvarer til maten vi skal kjøpe rangerer høyere enn laveste pris. Norge har verdens nest lengste kystlinje og det er særdeles gode forutsetninger for å etablere havbruk med dyrking av tang og tare.

Grunnskolen

Vårt ønske er at kunnskapen om tang og tare settes på timeplanen allerede fra grunnskolen slik at elevene gjennom oppveksten vet at tang og tare er grønnsaker fra havet. Vi har uteskole og kurs tilpasset skoleklasser eller for lærere som senere ønsker å ta med egne klasser ut i fjæra for å ha en større del av undervisningen som uteskole slik lærerplanen er utformet.

Det er en rekke både spennende og ikke minst nyttige oppgaver som kan knyttes til slik undervisning hvor en del kan foregå som uteskole og en annen del kan foregå inne og gjerne over flere dager.

 • Uteskole (og inne) for elever og lærere hele året
 • Elevoppgaver og undervisningsmateriell for lærere

Læring om tang og tare og uteskole er høyaktuelt med tanke på fagstoff i forbindelse med de nye fagplanene i grunnskolen. Kunnskapen vil kunne dekke følgende behov i forhold til kjerneelementet om bærekraftig utvikling med progresjon fra 1.-7. trinn ut ifra følgende kompetansemål:

Naturfag:
2. trinn: utforske et naturområde i nærmiljøet og beskrive hvordan noen organismer er tilpasset området og hverandre
4. trinn: Utforske et naturområde og drøfte bærekraftig bruk av området.
2. trinn: Oppleve naturen til ulike årstider, reflektere over hvordan naturen er i endring, og hvordan året deles inn i ulike måter i norsk og samisk tradisjon.
4. trinn: Delta i høsting og bruk av naturressurser og drøfte hvordan naturressursene kan brukes på en bærekraftig måte.

Samfunnsfag:
2. trinn: Utforske og gi eksempel på hvordan mennesker påvirker klimaet og miljøet, og dokumentere hvordan påvirkningene kommer til syne i nærmiljøet.
Utforske og gi eksempel på hvordan mennesker i ulike deler av verden påvirker livet til hverandre.
4. trinn: Utforske og gi eksempel på noen sider ved bærekraftig utvikling.

En utmerket kombinasjon er å flette denne opplæringen sammen med lesing i eventyrboken «Noriko på eventyr i tangen» som du kan bestille hos oss. I denne boken er det eventyrfiguren Noriko som bor i tangen som tar deg med på spennende oppdagelser og læring i fjæra. Barna kjenner igjen dette når de så tar uteskole delen senere.

Til boken har vi også skrevet en lærerveileder med oppgaver som er tilpasset for uteskole. Du finner mer informasjon om Noriko på våre nettsider under fanen for barn og her er også anmeldelser på boken fra flere som jobber med barn.

PrivatskolER

For private skoler med tilknytning til det maritime kan mer kunnskap om tang og tare være populært å få på timeplanen enten som spesial opplegg eller følge våre oppsatte kurstilbud. Uteskole og å lære om bærekraftig sanking av en fornybar ressurs er mer aktuelt enn noen gang. Vi har god erfaring med å tilpasse opplegget etter behovet på det enkelte sted.

Feriekolonier

På feriekoloni lærer man alltid noe nytt og spennende sammen med gode venner. Uteskole er perfekt på en feriekoloni. Tenk å komme hjem fra en feriekoloni og kunne fortelle at man på uteskole vært med å sanket, renset, laget mat og spist mat tang og tare. Flere vil ta dette videre hjemme og inkludere tang og tare i hverdagsmaten når de erfarer hvor næringsrikt og godt tang og tare er.

Når tang og tare ikke bare er en råvare som kan brukes i sjømat, men passer like godt i fredags tacoèn eller på pizzaen, ja da blir det plutselig så mye mer interessant.

For de som jobber på en feriekoloni er det nødvendig å kunne sette opp ulike aktiviteter og at disse er spennende for deltagerne. Da er en uteskole dag sammen med elevene en utmerket aktivitet som gjerne kan gå over flere dager. Vi setter sammen ulike forslag for deg tilpasset dine behov og muligheter.

 • Uteskole (og inne) hele året
 • Utmerket aktivitet og læring for barn og voksne nær sjøen
 • Spennende matlaging med tang og tare

Barnehager

For barnehager er det viktig å ha læring knyttet til fysisk aktivitet og uteskole. Å lære barnehagebarn om tang og tare er virkelig spennende da barne er veldig opptatt av alt fra farger, form, lukt og smak. Med tang og tare kan de utforske alt dette gjennom aktiviteter både som uteskole og inne.

En utmerket kombinasjon er å flette denne opplæringen sammen med lesing fra eventyrboken «Noriko på eventyr i tangen» som du kan bestille hos oss. I denne boken er det eventyrfiguren Noriko som bor i tangen som tar deg med på spennende oppdagelser og læring i fjæra. Barna kjenner igjen dette når de så tar uteskole delen senere.

Til boken har vi også skrevet en lærerveileder med oppgaver som er tilpasset barnehagebarn for uteskole. Du finner mer informasjon om Noriko på våre nettsider under fanen for barn og her er også anmeldelser på boken fra flere som jobber med barn.

 • Uteskole for barnehagebarn
 • Flott aktivitet på stranden
 • Spennende og enkel matlaging med tang og tare
 • Gjennkjenning til eventyrboken Noriko som lever i tangen
 • Lærerveiledning med flotte oppgaver for barna tilhørende eventyrboken

NYTTIG INFORMASJON

Les mer om Digital tangsafari og Minikurs og foredrag

Ønsker du å vite mer eller bestille kurs ta kontakt med Bjorn@tingmedtang.no

Her er lenke til våre oppsatte kurs

Vi selger tang produkter på våre kurs i Engelsviken og der det er ønskelig

På alle vår kurs og tangsafarier er det deltakelse er på eget ansvar

Dette er noen av tilbakemeldingene vi har fått

En fin blanding av teori og praksis

Forventingsfulle møtte kolleger fra Klokkerholmen leirskole til kurset Tangsafari. Vi ble godt tatt i mot og alt var tilrettelagt etter myndighetenes krav i forbindelse med koronasmitten.

En fin blanding av teori og praksis – hvor alt var lett presentert med stor entusiasme. En ny «verden» har nå åpenbart seg; tang og tare blir sett på med andre øyne etter prøvesmaking rett fra strandsonen.

Som finale fikk vi servert et fantastisk måltid hvor smakssansene fikk boltret seg. Herlig å «vasse i matfatet».

Kort vei fra teori til nytteverdi. Vi håper å kunne spre kunnskapen videre til besøkende på vår leirskole.

R.B.
På vegne av ansatte på Klokkerholmen

Nettsidene er lette å ta seg frem i

Nettsidene er lette å ta seg frem i, de kan bidra til at det skjer læring.
Nettspill er alltid motiverende. Det jeg kan si og vet er at Kahoot alltid er en slager i klasserommet. Nå har de fleste skoler god tilgang på digitale hjelpemidler.

H.O.
Rektor/ virksomhetsleder

gav oss en lærerik og spennende helg

Tusen takk til Anne-Lise og Bjørn fra Ting med Tang som gav oss en lærerik og spennende helg!😊
Vil du bli med i 2021? Meld din interesse til post@nnps.no.

I.L.J
Nordnorsk Pensjonistskole