30% pizza fra havet
Av kokk Kanyen Allen Lloyd
Porsjoner 1 pizza
INGREDIENSER
Bunn:
- 415 g mel + litt ekstra for å strø på toppen
 - 5 g salt
 - 15 g algebiomasse
 - 270 g vann
 - 1 g tørrgjær
 - Olivenolje - for å olje deigen
 
Saus:
- 1 Sjøpølse - renset og fryst
 - Saften fra en halv sitron
 - 300 g Crème Fraîche
 - Klype havsalt
 
Topping:
- 300 g Tunikatkjøttdeig
 - 2 stk fersk Bøffel Mozzarella
 
FREMGANGSMÅTE
- Miks mel, biomasse og salt i en medium stor bolle
 - Bruk et digitalt termometer til å tilpasse springvannet til 18 °C. Ha vann i en bolle og tilsett gjær. Rør forsiktig sammen.
 - Lag et hull i midten av melblandingen. Hell i vannet med gjær.
 - Bruk en tresleiv og mix ingrediensene til du har en røff deig.
 - Ha deigen i en kjøkkenmaskin utstyrt med deigkrok, og sett den på medium hastighet for syv og et halvt minutt, eller til deigen har blitt fast og lett slipper bollen.
 - Strø mel på et bakebord, velt deigen over på bordet og form til en ball.
 - La deigen heve/fermentere for 5-8 timer (til dobbelstørrelse) i en tildekket bolle. NB: temperaturen bør vare ca 18 °C i rommet.
 - Bruk en vekt til å dele deigen inn i 230 g porsjoner. Form hver porsjon til en ball. Bruk hendene til å dekke hver ball med litt olivenolje. (Dette hjelper deigen med å beholde fuktigheten mens den hviler)
 - Sett deigen i kjøleskapet uten tildekning, og la den nedkjøle seg i 10-30 min. Legg i en lufttett beholder og la den kaldheve over natta.
 - Neste dag: Sett ut deigen i et varmt rom ca. 20 min før baking for å gjøre den klar.
 - Mens du venter på deigen lager du sausen. Ta sjøpølsen ut av fryseren, og del opp i små biter. Tilsett sitron juice, litt salt og vent 5 min før du blander det sammen med Crème Fraîche.

 - Form pizzadeigen med hendene. Hver bunn burde være ca 35-40 cm i diameter.
 - Ta på saus, men la endene være udekket. Fordel tunikatkjøttdeig i små biter (ca 100 g til hver pizza) .
 - Topp med skiver av bøffel mozzarella og tørket søl som fuktes før den legges på sammen med fersk tarmgrønske
 - Bak på 300 °C, helst på pizzastein i grillen for 8-10 min.
 - Brukes tørket tarmgrønske legges den på etter steking Del opp og server.
 
Tid: Over 60 min
Kategori: Hovedrett

Om tang og tare i denne retten:
    Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene, mer mineraler enn noen annen matvaregruppe og umami gjør retten velsmakende.Her noen råd om Sanking av tangOm tang og tare i mat Om umamiDenne pizzaen er laget på bestilling fra Forskningsrådet i forbindelse med Forskningsdagene 2022.Se filmen her > 

															