Tanker om Tang og Tare fra Orkla Ocean

Et hav av muligheter – også for hvermansen

Tare blir nå testet i alt fra pizza til makroner.

Finnes det en råvare som er rik på smak og næring – og er klimavennlig? Og som i tillegg er svært anvendelig, og finnes masse av i Norge? Svaret er et stadig mer rungende ja, ja og ja!

– Vi står på terskelen av noe virkelig stort, sier Linn Anne Bjelland Brunborg.

Hun har doktorgrad i ernæring og leder nå Orklas satsning på tang og tare gjennom sin rolle som daglig leder i nyetablerte Orkla Ocean.

– Vi ser at tang og tare gir våre produktutviklere mange nye muligheter. Vi tester mye med spennende resultater, forteller Brunborg entusiastisk.

Vinn-vinn-vinn

Vi skal snart bevege oss inn på kjøkkenet, men først la oss forstå mer av Brunborgs entusiasme.

Tang og tare er havets grønnsaker. Det finnes 12 000 ulike arter globalt sett, rundt 400 i våre farvann. De er naturlig næringsrike og inneholder viktige næringsstoffer som vi ikke finner naturlig i mange andre matvarer, som f. eks. jod. De er en fantastisk kilde til kostfiber og en del vitaminer som ellers kan være vanskelig å få i seg, som B12.

I tillegg er tang og tare naturlig rik på umami, den femte grunnsmaken ved siden av søtt, salt, syrlig og bittert. Det kan for eksempel bety mye smaksinnovasjon inn i planteverdenen.

En annen stor fordel med tang og tare, er at de binder karbondioksid og produserer oksygen. Det vil være en gunstig verdikjede for økt matproduksjon i en tid hvor verdens befolkning vokser og hvor presset på begrensede og sårbare ressurser som ferskvann og landjord øker.

I tillegg gir tang og tare gode vekstområder for fisk og skalldyr. Vi kan dermed styrke havets biologiske mangfold parallelt med at vi produserer mat. Og plantebasert mat er noe vi bør spise mer av for å senke den negative miljøpåvirkningen fra matproduksjon.

– Alle disse fordelene er likevel ikke nok alene. Skal vi greie å få forbrukerne med oss, må vi lage mat som smaker godt og er fristende, forklarer Brunborg og fortsetter:

– Vi har startet med sukkertare og butare, som er snille og milde arter rent smaksmessig. Det meste av tang og tare på markedet i dag er asiatisk produsert, nå skal vi utvikle og omsette det til en skandinavisk smak. Det krever en gradvis tilnærming.

Test-test-test

Prøving på Orklas testkjøkken, har allerede gitt resultater. Små mengder tare er å finne i blant annet produkter fra TORO og NATURLI`. På bakekjøkkenet ser kokkene også et stort potensial. Tare blir testet i blant annet grovbrød, knekkebrød, pizzadeiger, energibarer, makroner og muffins.

– Vi ser at tare kan være en funksjonell ingrediens for bakeren. Den gjør det mulig å binde mer vann i brødet, og dermed gi et saftigere resultat, forteller Brundborg, som også peker på flere andre gunstige egenskaper.

– Tare gir også en veldig god umami- og saltsmak, som også forsterker andre smaker matvarene. Det gjør også at vi kan redusere mengden salt ytterligere uten å gå på bekostning av smak. Faktisk snarere tvert imot – med en forbedring av smaken.

Lavere saltinnhold vil være godt nytt for folkehelsen. Etter kjøttprodukter, er brød nordmenns viktigste kilde til salt. Taren har som kjent også andre helsegevinster.

– Taren inneholder gunstig kostfiber, jod og andre viktige mineraler. Vi vet at nordmenn for eksempel spiser for lite jod, og tare er en naturlig kilde, sier Brunborg.

Bruken av tare er i startgropen, og mer utforsking og testing er nødvendig. Men Orkla Ocean-lederen merker allerede nysgjerrighet fra industrien.

– Alle ønsker seg bærekraftige ingredienser som er trendy og smaker godt. Taren kan levere på alt dette. Nå må vi bare fortsette å teste, teste og teste, avslutter Brunborg.

Samarbeidspartnere
Tangpizza-konkurranse

Orkla Ocean, Foto: Bjørn Vad