Kunnskap om bruk av tang og tare

Porsjonspizza med tare fra tangpizza-konkurransen

Porsjoner 6
INGREDIENSER

Bunn

  • 3 dl lunket vann
  • 3 ss trøffeltangolje
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 1 ss søl
  • 1 ss sukkertare
  • 1 ss timian
  • ½ ts havsalt

Hvit saus

  • ½ beger creme fraiche
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukkertare
  • 1 ts timian
  • 1 ts basilikum
  • 1 ts oregano
  • 1/2 ts dill
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts koriander

Fyll/topping

  • Spekeskinke
  • kokt skinke
  • Norvegia hvitost
  • Rødløk
  • Tomat
  • Vårløk
  • Paprika
  • Mais
  • Sukkertare
  • Søl
  • goma wakame
  • sjøgress
  • sesamfrø
  • grønn pesto
  • soyamarinert laks
FREMGANGSMÅTE
Vi har laget hver vår porsjonspizza med utgangspunkt i samme bunn og hvitsaus, men forskjellig valg av topping.
    Bunnen
    • Bunnen lager du ved og blande ut tørrgjær i lunket vann. Tilsett 3ss trøffeltangolje, sukkertare, søl og timian.
    • Bland dette godt sammen før du tilsetter nok mel til at deigen er god og smidig. Den skal ikke være klissete. La deigen heve til dobbel størrelse (ca 30-45min)
    Hvitsausen
    • Sausen lager du ved og ta et halvt beger creme fraiche som du tilsetter 3-4 fedd med finhakket hvitløk og de øvrige krydderne. Smakes til med sitronsaft. Settes kaldt mens man venter på deigen.
    • Når deigen er klar tar du og fordeler den i emner på størrelse med en bolledeig. Disse knar du ut en og en på hvert sitt bakepapir. Gjerne bruk mer mel dersom den er klissete. Så smører du på ønsket mengde hvitsaus og topper med fyll.
    • Veronica lagde to pizzaer, en bunn med sukkertare og søl, hvitsaus, vårløk, rødløk, tomat, paprika, hvitost og laks. Toppet med sukkertare. Den andre besto av det samme, men brukte spekeskinke og søl som fyll istedenfor laks og sukkertare. Begge toppet med kvernet pepper.
    • Aleksander lagde også to pizzaer. Bunn med sukkertare og søl, hvitsaus, vårløk, paprika, hvitost, laks, tomat toppet med pesto. Den andre besto av bunn, hvitsaus, vårløk, paprika, hvitost, soyamarinert laks med sesamfrø, rødløk og sjøgress. Toppet med sukkertare og kvernet pepper.
    • Barna Emil (5år) og Elias (3år) lagde hver sin pizza som besto av bunn med sukkertare og søl, hvitsaus, mais, paprika, hvitost og kokt skinke. Begge toppet med sukkertare og kvernet pepper.
    Tid: Over 60 min
    Kategori: Hovedrett
    Skriv ut oppskriften
    Legg oppskriften i din samling
    Om tang og tare i denne retten:

    Sukkertaren, sølen og trøffeltangen i oljen er selvplukket, tørket og lagret. Veronica driver firmaet Fesk kjerringa å sanker tang og tare for videre produksjon.

    Vi bruker tare i hovedsak som krydder, da det er den enkleste måten og få det inn i kostholdet på.

     Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i landplantene, mer mineraler enn noen annen matvaregruppe og umami gjør retten velsmakende.

    Om tang og tare i mat 

    Om umami

    Kilde: Fesk kjerringa –  Familien Opsahl/Hansen